Succé för demens-tv!

NOSTALGI Barnprogram finns det gott om, men utbudet för de allra äldsta är obefintligt.
Det upptäckte Erik Kotschack när hans mamma drabbades av demens. Nu driver han en tv-kanal med syfte att väcka fina minnen.
Succé för demens-tv!
Ladda ned artikeln från Ica Kuriren nr 32, 2021 här.
– Jag tror att de som sitter på hemmen idag kommer ihåg 60-talet allra mest, särskilt som det hände så mycket i samhället då, säger producenten Erik Kotschack.
Det är fyra år sedan Lidingöbon Erik Kotschack, 62, startade något han kallar för ”Traditions-tv”. Webbplatsen innehåller korta tv-program i lugnt tempo med minnen från förr, ämnade för de allra älds-ta och demensdrabbade.
– Det handlar om igenkänningens glädje. Med respekt för alla äldre, säger Erik.
Det första man ser när man går in på sajten är en bild på en svartvit tv-apparat med två personer i bild: världsberömde filmkomikern Jerry Lewis och Eriks egen mor, Ingeborg Kotschack. Bilden är från början av 1970-talet, när Jerry var och filmade i Sverige, en filminspelning som Eriks far Jack Kotschack var involverad i.
– Idén föddes när jag ofta besökte min mors demenshem och märkte att de inte hade någonting att titta på från de-ras tid, alltså 50- och 60-talet – när de var som piggast.
Mamma på demensboende
Samtidigt som Erik hade mamman på demensboendet så hade han barn på förskolan, och då blev skillnaden så tydlig. Att de gamla inte hade någon underhållning som riktigt var anpassad för äldre, ofta demenssjuka, till skillnad från på dagis.
– Barnprogram finns det dygnet runt, men inget pro-gram som passar dementa! säger Erik med emfas. Han började grubbla över varför man inte kunde göra långsam-tv för dem om deras minnen. Så idén föddes mellan dagis och demens kan man säga.
– Man ska veta att det är en anhörigsjukdom också. Det är svårt när ens nära och kära blir förvirrade och har svårt att hänga med. Det är svårt att veta hur man ska tackla det, säger Erik.
– Hela kanalen Traditions-tv bygger på inkludering på lika villkor där tre målgrup-per ingår: demensdrabbade, anhöriga och personal. Jag ser projektet inte bara som min-nen från förr för de drabbade utan även som ett stöd för de anhöriga, liksom för alla inom äldreomsorgen.
Minns stora helger
De tre målgrupperna omfattar totalt en miljon individer bara i Sverige.
Erik Kotschacks mor led av något som heter vaskulär demens och som hon fick genom några små blodproppar i hjärnan. Erik berättar att hon inte kom ihåg det som hände för fem minuter sedan men att hon mindes allt som hände på 40-, 50- och 60-talen. Det märkte han när de två satt och tittade i gamla album, minnena från förr var plötsligt så klara.
Han började med filmer om jul, påsk, midsommar och allhelgonahelgen. Så man skulle minnas traditionerna.
– Jag försökte hitta en formel som kunde leva under året. Årstiderna var det mest naturliga. Och utifrån dem tar jag våra traditioner. För det vet jag att det kommer de äldre ihåg väldigt mycket. Julen kanske särskilt, säger han och fortsätter:
Integrationsprojekt
– Tematiskt är det årstiderna, det är traditionerna, det är Radio Nord, och sedan är det kändisar och hagasessor, eller kungligt så att säga. Bara positiva minnen i ett långsamt tempo, för då hinner alla demenssjuka med.
En aspekt till finns i det här: integration. Erik förklarar:
– I vårt mångkulturella samhälle är Traditions-tv även ett integrationsprojekt, då möjlig-heter ges att minnas och prata om tider från förr för gruppen utrikesfödda medarbetare inom äldreomsorgen.
Förutom våra traditioner och årstider är det regionala så viktigt, förklarar Erik. Därför har fyra filmer med rubriken ”Din stad” gjorts, med minnen från förr. Båstad, Härnösand, Ljusdal/Järvsö, Bollnäs och så förstås Lidingö. Fler kommer att produceras.
Till sist, Erik, vad får dig att vilja lägga ner så mycket tid på det här?
– Det är ett arv jag har. Och en drivkraft att nå ut, överallt!
Ladda ned artikeln från Ica Kuriren nr 32, 2021 här.
Dela!



