P4 Skaraborg. Film ska hjälpa dementa minnas Falköping

jan. 27, 2023

Filmen "Din stad Falköping" har nu haft premiär på Falbygdens museum, med en målgrupp hos äldre med demens. Foto: Privat / Skärmdump/TraditionsTV

När Lidingöbon Erik Kotschack mamma blev dement startade han projektet Traditions-tv – långsam tv för dementa och deras anhöriga. Med en demenssjuk mamma på äldreboende och småbarn på förskolan märkte Erik Kotschack skillnaden – på demenshemmet fanns ingen underhållning som var riktigt anpassad för de äldre.
Då föddes idén till Youtubekanalen Traditions-tv som är långsam underhållning med minnen från förr.

 

Christopher Johansson
christopher.johanson@sverigesradio.se


Läs mer och lyssna på P4 Skaraborg . (länken öppnas i ett nytt fönster)


 


Dela!

Av erik 09 Aug, 2023
 Sommargotlänning skapar traditions-tv för dementa  Ladda ner artikeln här.
Av erik 10 Feb, 2023
 Applåder på världspremiären av film om Falköping  Med bubbel och fest hade filmen ”Din stad Falköping världspremiär. Kortfilmen i långsamt tempo ska nu använda för utbildning och dialog inom äldrevården – Det kan också vara ett sätt att integrera anställda, ge äldre något att prata kring, hoppas skaparen Erik Kotschack. På torsdagen hölls världspremiären på Tåstorps demenscentrum. På plats var Lidingöbon Erik Kotschack, mannen bakom projektet ”Traditions tv” som gör kortfilmer i lugnt tempo med minnen från förr, ämnade för de allra äldsta och demensdrabbade Allt började när hans mamma blev sjuk i vaskulär demens, en sjukdom som gjorde att de inte längre kunde mötas i gemensamma personliga minnen. Under besöken på demensboendet stod tv:n på i samlingsrummet, utan att någon egentligen såg på det som visades. – Allting på tv går på tok för snabbt för någon som är drabbad av demenssjukdom. Dessutom är inte innehållet anpassat för någon med nedsatt minnesfunktion, säger Erik Kotschack. Han började med att göra filmer om stora helgerna, för att minnas traditionerna och bygga gemenskap. Nu är det filmer med rubriken ”Din Stad" som gäller. – Falköping är den tionde staden i ordningen, den första i Västergötland. Grundmallen från tidigare platser återanvänds: Den knappt femton minuter långa filmen inleds med drönarfilmer över Falköping, bakgrundsmusik kombineras med stillbilder från Falköping, kommenterade av TV4-profilen Lasse Bengtsson. – Det ligger stort fokus på 60-talet i filmerna, då de flesta som är demenssjuka i dag var unga, förklarar Erik Kotschack. Alla hans filmer kan man se gratis på webbplatsen traditionstv.se men också på svenskt demenscentrum. Förutom av sponsorer har filmen finansierats av Falköpings kommun. – Vi hoppas ha stor nytta av filmen. Den skapar mycket samtalsämnen för brukarna, tror Monika Gunmariesson, enhetschef på Tåstorp. Hon och hennes kollegor var för dagen i förda feststass och festliga hattar till premiären bjöds på bubbel. Premiären betecknas som ”lyckad”. – Det blev mycket kommentarer och applåder efteråt. Filmen kommer att visas på alla äldreboenden i kommunen och ska fungera som stöd i kontakten mellan den sjuke, anhöriga och personal. Erik Kotschack hoppas också att den kan hjälpa till med integrationen av anställda med annan språklig bakgrund – Det kan vara svårt för äldre att hitta gemensamma saker att prata om. Det här ger det dem. Ladda ner artikeln här. Fotograf: Michael Joelsson.
Av erik 26 Jan, 2023
Din Stad Falköping. En film som har skapats av TraditionsTV i samarbete med Falköpings kommun. Filmen har ett långsamt tempo och skildrar 60-talet med våra traditioner, kultur, natur och sport. Filmen visades bla på Tåstorps äldreboende tor 26 jan och kommer att visas på alla äldreboende i Falköping under vecka 4. Filmen finns oxå att se på Traditions tv,s hemsida. Radio Falköping fick en pratstund med filmskaparen Erik Kotschak om arbetet och att skapa rörliga minnen för äldre. Ni kan höra intervjun i programmet tio i tolv på fredag 27 jan. Eller lyssna hät.. Lyssna på Radio Falköping . (Sändes 27 januari 2023. Länken öppnas i ett nytt fönster)
02 Feb, 2022
 Han gör långsam film om Västerås: "Det ger glädje"  Publicerad i VLT 2022-01-31
22 Nov, 2021
NOSTALGI Barnprogram finns det gott om, men utbudet för de allra äldsta är obefintligt. Det upptäckte Erik Kotschack när hans mamma drabbades av demens. Nu driver han en tv-kanal med syfte att väcka fina minnen.
19 Sep, 2021
Att titta på gamla foton eller filmer kan hjälpa demensdrabbade att kommunicera och stärka identiteten. Foto: Shutterstock
13 Apr, 2020
Erik Kotschack reagerade över att det fanns barnprogram dygnet runt, men inget program som passade dementa. Han startade en hemsida som visar film från 60-talet och det blev en succé enligt Erik. "Långsamt, 60-tal och bara gemensamma saker som de upplevt ihop", säger han.
15 Mar, 2019
Igenkäningens glädje skapar förnyad gemenskap mellan sjuka och anhöriga Erik Kotchack har en mamma som är demenssjuk. Som anhörig såg han bristen av tv-program som riktar sig till just personer med demenssjukdom och därför ett eget - TraditionsTV. Läs i Blomsterfondens medlemstidning Alma, nr 1 2019, sid 8-11 . (länken öppnas i ett nytt fönster)
01 Mar, 2018
Breaking news med Filip & Fredrik hyllar TraditionsTV "Ny ljuvlig satsning för dementa" Se avsnittet på Dplay, Breaking News bästa klipp . (länken öppnas i ett nytt fönster)
Show More
Share by: